Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Blanketter

Du bör skapa nya rutter och redovisa dina inventeringar via vårt internetbaserade verktyg BioCollect. Vi föredrar att BioCollect används, men det går fortfarande bra att använda våra blanketter. Har du ännu inte börjat använda BioCollect - kontakta oss för instruktioner.

Här kan du se vilka blanketter för redovisning av dina inventeringar som finns. Det finns två typer av protokoll. Dels elektroniska protokoll (Excel) som du kan skicka in bifogade till ett mail, dels sådana som du laddar ner, skriver ut och fyller i för hand (pdf-filer). 

Filer för koordinatsättning av rutter (Excel)

Med hjälp av dessa filer kan du enkelt koordinatsätta din punktrutt, nattrutt eller sjöfågelrutt. När du fått ett mejl med filen följer du anvisningarna i filen. Användning av Excel-filerna kräver att du har tillgång till programmet Excel, samt viss datorvana. Börja med att spara filen på din egen dator. 

Protokoll för inmatning på dator (Excel)

Observera att användning av filerna kräver vana av Excel. Filerna är inte låsta. De gröna fälten är ifyllda med exempeldata och de ändrar du. Börja med att spara filen på din egen dator. När du fyllt i filen, skicka ett e-mejl med filen som bilaga. Instruktioner om inventeringsmetodik finns INTE i dessa filer (se istället metoder på inventeringssidan). Använd aldrig gamla filer. 

Protokoll att skriva ut (pdf)

Notera att du måste skriva ut dessa pdf-protokoll på en skrivare, fylla i för hand för hand och skicka dem till oss med vanlig post. När du fyllt i ett protokoll - häfta ihop sidorna innan du skickar.

För att kunna läsa och skriva ut PDF-filerna för pappersprotokoll behöver du programmet Acrobat Reader. Har du inte Acrobat Reader kan du ladda ner det gratis hos Adobe.

Vanliga frågor om excel-protokollen

Fråga: När jag fyller i mitt postnummer syns istället ###. Varför då?

Svar: När du skriver ditt postnummer som fem siffror i följd, till exempel 11256, tolkas detta som ett tal och då är kolumnen för smal för att visa hela talet. Då visas ###. Skriv istället postnumret som 112 56 (med mellanslag) eller '112 56, då räknas det som en text-slinga och då visas hela numret (text tillåts glida över i nästa ruta). Vänligen ändra INTE på kolumnbredden.


Fråga: När jag på vinterprotokollet vill fylla i vilken vinter det är, till exempel 22/23, får jag istället ett datum. Varför då?

Svar: Excel tolkar automatiskt siffror separerade med ett "/" som att du försöker skriva ett datum. Om du före dina siffror skriver en apostrof, det vill säga. '22/23, tolkas det som en text-slinga och inte ett datum. Då visas 22/23.