Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Säkerhet

Fågelinventeringar och personlig säkerhet

Att inventera fåglar, och inte minst en standardrutt, innebär ofta att du på egen hand tar dig fram genom obanad terräng, ibland långt ifrån civilisationen. Även om de flesta ornitologer är vana vid att vistas i naturen kan en olycka trots allt hända. Det gäller alltså att tänka på den personliga säkerheten och att ha tänkt till innan du ger sig ut.

Här följer en liten lista med saker att tänka på, i princip samma som vid en fjällvandring.

Innan du ger dig ut

  • Kan du få sällskap på rutten är det naturligtvis bra (så länge du tänker på att det bara är en av er som skall räkna fåglar).
  • Se alltid till att någon i din närhet vet exakt var du har tänkt gå. Gör gärna en kopia på ruttkartan att lämna hemma.
  • Är rutten ny för dig, titta noggrant igenom rutten på kartan i förväg och förbered dig på att hantera svårare passager, såsom vad över vattendrag, våtmarker och brantare partier. Utnyttja den information som tidigare inventerare skrivit ner (som du bör ha fått av oss).
  • GPS och kompass är mycket värdefulla hjälpmedel. Tänk på att ha extra batterier till din GPS, de tar slut fort. Programmera din GPS innan du ger dig ut.
  • Fulladdad mobiltelefon är en självklarhet, lägg i en vattentät påse. Kommer du att ha täckning? Inte minst i Norrlands inland fungerar de olika operatörerna olika bra. Tänk på att SMS ofta går igenom även där täckningen inte tillåter telefonsamtal och för nödnummer 112 kan din mobil utnyttja alla olika operatörer.

När du är ute

  • Ge dig inte in på passager som du känner dig osäker på, till exempel vad, branter, alltför våta myrar och så vidare. Gör en omväg eller i värsta fall avbryt helt din räkning. En överhoppad sträcka, några missade fåglar, en försenad eller inställd inventering är inget bekymmer – framför allt inte i jämförelse med din säkerhet.
  • Är du ute på speciellt svåra rutter, skicka gärna ett SMS till din kontakt när tillfälle ges, till exempel ”Sitter nu vid P5, allt väl”.
  • Om du vill undvika närkontakt med björn, där sådana kan finnas och sikten är dålig: sjung eller vissla en trudelutt, eller se till att dina steg hörs väl.
  • Ett litet nödpaket med mat väger inte mycket. En elastisk binda för en stukad fot kan också komma till god användning, likaså plåster och ett nödbandage (blodstillande).
  • Om du avtalat att du skall höra av dig efter inventeringen – gör det!
En person står ute i naturen och tittar på en kompass. Foto.