Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Testa dina kunskaper

Räcker dina kunskaper för att bli en inventerare?

En del intresserade undrar om de är duktiga nog att genomföra en inventering. Det är omöjligt att svara enkelt på den frågan, men här är några saker att tänka på

En färgglad fågel simmar. Foto.
  • Det är mycket viktigt att kunna fåglarnas läten, eftersom de flesta fåglar som registreras under en inventering blir registrerade enbart på lätet. Viktigast är naturligtvis att känna till lätena på de fåglar som regelbundet förekommer där du inventerar.
  • Du behöver å andra sidan inte känna till alla pip. Har du tillräcklig baskunskap kan du för enstaka fåglar ta reda på i efterhand vad det var för fågel du hörde. Alternativt kolla i någon av de många appar som nu finns tillgängliga för mobiltelefoner.
  • En handkikare räcker som hjälpmedel för att bestämma de fåglar du ser. Du förväntas alltså inte släpa med en tubkikare.

Störst krav ställer vi på dem som inventerar standardrutter och nattrutter. Där skall dina data kunna jämföras med dem från andra inventerare. Kraven är lite mindre på de som gör punktrutter, eftersom du där först och främst jämförs med dig själv. 

Det finns också en fantastiskt bra norsk webbplats (BirdID) där du kan träna och testa dig själv, både på utseenden och läten. Du kan även ta examen!

Behöver du träna läten finns det en mycket användbar webbplats (xeno-canto) för de flesta av världens fåglar (på engelska, men du kan välja att få fågelnamnen på svenska).