Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vinterpunktrutterna drar igång sin 49:e säsong

En karta med blå punkter i olika storlekar. Illustration

Vinterpunktrutternas (Vinterfågelräkningen) första inventeringsperiod inleds torsdag 5 oktober. På vinterpunktrutterna räknar vi fåglar under 1–5 perioder per vinterhalvår.

  • Period 1: 5-25 oktober
  • Period 2: 10-30 november
  • Period 3: 19 december-8 januari
  • Period 4: 24 januari-13 februari
  • Period 5: 1-21 mars

En vinterpunktrutt består av 20 punkter som väljs av inventeraren själv och där man på varje punkt står stilla under exakt fem minuter och räknar alla fåglar man hör och ser. Man kan välja mellan att inventera alla perioder, inventera under huvudräkningsperioden kring jul och nyår (period 3) och period 5 i mars, eller enbart under period 3. Läs mer om metodiken.

Vår förhoppning är givetvis att alla ni som sedan tidigare inventerar en eller flera vinterrutter vill fortsätta att göra så även den kommande vintern. Vi hoppas också att du som ännu inte har en vinterrutt ska starta en sådan.

När det handlar om att starta upp nya rutter så blir vi glada för alla sådana, men allra helst önskar vi fler rutter i de delar av landet där antalet vinterrutter är få. Detta gäller i stora delar norra Sverige, men även västra delarna av Svealand och vissa delar av Götaland är inte så väl täckta av vinterrutter.

Ta en titt på kartan nedan, som visar var det inventerades den senaste sammanställda vintern (2021/2022), så ser ni var behovet av nya rutter är störst, eller också hör ni bara av er till oss på fageltaxering [at] biol [dot] lu [dot] se så berättar vi mer.

Mer om hur du startar upp en punktrutt.