Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Räkna sjöfåglar i maj

Snart är det dags för årets räkningar och vi vill väldigt gärna att du som redan tidigare har varit med och räknat inom detta delprogram gör så även i år. Vi vill också uppmana er som inte har varit med förut att starta en rutt i år. De allra flesta fågelintresserade människor besöker en eller flera blöta miljöer varje år i maj. Varför inte förena nytta med nöje och då också räkna de fåglar som finns på plats, enligt den enkla metodik som vi använder, och sen skicka in resultaten till oss? Sjöfågelrutterna är rent metodmässigt ett av våra allra enklaste delprogram och alla är varmt välkomna att delta!

Sjöfågelrutterna omfattar alla typer av blöta miljöer. Det innebär att miljöer som sjöar, vattendrag, småvatten, strandängar och kuststräckor kan ingå. Inom inventeringen räknas alla fågelarter som är knutna till vatten och våta miljöer förutom tättingar, samt alla rovfåglar. De fåglar som ingår är därmed: lommar, doppingar, hägrar, skarvar, andfåglar, tranor, sumphöns, vadare, måsar, tärnor och rovfåglar. Sjöfågelrutterna innebär att vi räknar förekommande fågelindivider, inte antal häckande par. Inventeringen sker vid ett tillfälle per rutt och år inom en förutbestämd period i maj månad.

När är det dags att räkna?

Inventeringsperioder är:

10-25 maj i Götaland och Svealand
15-31 maj i Norrland (med viss dragning mot senare delen ju längre norrut man kommer)

Så här räknar du sjöfågel

Det finns tre metoder att välja mellan. Den allra enklaste är en punktinventering från ett fågeltorn, observationsplattform eller annan observationsplats (räkning från en enda punkt). Något mer krävande är en punktrutt, där observationer görs från ett antal förutbestämda punkter som ligger utspridda kring den blöta miljön som ska täckas. Det tredje alternativet är en observationsslinga där inventeraren noterar de fåglar som observeras under vandring runt det område är av intresse (linjetaxering). När det väl inletts räkning på ett sätt på en plats är meningen att det sedan ska fortsättas att räkna på samma sätt på den platsen framöver.

En rutt/slinga är inte personlig utan kan tas över av en ny inventerare om den förste inventeraren inte längre kan fortsätta med rutten. Det går också utmärkt att vara flera personer som tillsammans delar på en gemensam punkt/rutt/slinga.

Kontakta din regionala eller lokala fågelförening eller oss centralt på Svensk fågeltaxering för att få veta mer om vilka lokaler som är lediga i ditt område

Mer detaljerad metodik hittar du på vår inventeringssida.

Varmt välkommen att vara med och räkna sjöfåglar nu i maj!