Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gott Nytt Inventeringsår!

God Jul och Gott Nytt År!

Önskar vi på Svensk Fågeltaxering alla Sveriges fågelinventerare och fågelintresserade!

Under året har många hundra inventerare gjort fantastiska insatser genom att räkna fåglar efter standardiserade metoder. Det har räknats längs bitande kalla kustremsor i januari, i lummiga skogar under ljuvliga vårmorgnar, i spännande obanad terräng längs standardutter och från fågeltorn med utsikt över stora vasshav. Och allt däremellan. Det rör sig om flera tusen inventeringar. Genom dessa räkningar kan vi följa hur det går för Sveriges fåglar.

Vi fortsätter naturligtvis med samma ambition även under 2024 och hoppas att alla ni som kan också vill vara med. Just nu pågår Vinterpunktrutterna och den viktiga räknings­period 3. Den har precis börjat och pågår fram till 8 januari. Om du ännu inte gör en vinterpunktrutt så hoppas vi att du vill vara med från och med i vinter! En enda förmiddags räkning är av största värde för oss och det går ju utmärkt att kombinera med, till exempel den där spännande första januaridagen när en eventuell årslista skall påbörjas.

Mer om punktrutter – både metodik och hur du startar en punktrutt.

Direkt på vinterpunktrutterna följer den landsomfattande midvinterinventeringen av sjöfåglar längs våra kuster, sjöar och vattendrag. Den går av stapeln mellan den 6 och 21 januari (huvudinventeringsdagar 13–14 jan). Här finns mer information om sjöfågelinventeringen. Låter det intressant så hör av dig till fageltaxering [at] biol [dot] lu [dot] se eller direkt till Fredrik Haas.

Vi önskar alla er de bästa av helger och många fina stunder med våra vinterfåglar!

Martin, Fredrik och Åke