Du är här

Dags för vinterpunktrutterna!

måndag, oktober 4, 2021

Vinterpunktrutternas (Vinterfågelräkningen) första inventeringsperiod inleds tisdag 5 oktober. På vinterpunktrutterna räknar vi fåglar under 1-5 perioder per vinterhalvår.

Period 1: 5-25 oktober,   Period 2: 10-30 november,   Period 3: 19 december-8 januari,   Period 4: 24 januari-13 februari,   Period 5: 1-21 mars. 

En vinterpunktrutt består av 20 punkter som väljs av inventeraren själv och där man står stilla under exakt fem minuter och räknar alla fåglar man hör och ser. Man kan välja mellan att inventera alla perioder, inventera under huvudräkningsperioden kring jul och nyår (period 3) och period 5 i mars, eller enbart under period 3. Läs mer här om hur du lägger upp en punktrutt. Man kan med fördel skapa sin nya rutt, samt rapportera sina observationer, i vårt nya digitala system för rapportering Biocollect

Vår förhoppning är givetvis att alla ni som sedan tidigare inventerar en eller flera vinterrutter vill fortsätta att göra så även den kommande vintern. Värdet på vinterinventeringar ökar stadigt med varje nytt år som läggs till serien - nu är det vinter nummer 47 som gäller! Vi hoppas också att du som ännu inte har en vinterrutt ska starta en sådan. När det handlar om att starta upp nya rutter så blir vi glada för alla sådana, men allra helst önskar vi fler rutter i de delar av landet där antalet vinterrutter är få. Detta gäller i stora delar norra Sverige, men även västra delarna av Svealand och vissa delar av Götaland är inte så väl täckta av vinterrutter.

Ta en titt på kartan nedan, som visar var det inventerades den senaste sammanställda vintern (2019/2020), så ser ni var behovet av nya rutter är störst. Eller också hör ni bara av er till oss på fageltaxering@biol.lu.se så berättar vi mer.