Du är här

Vinterfågelräkningen på gång!

onsdag, oktober 3, 2018

Den 5 oktober drar den 44:e säsongen av Vinterfågelräkningen igång. Genom dessa räkningar får vi en god bild av hur Sveriges vinterfågelfauna förändras över tiden, något som är speciellt viktigt nu när vårt klimat håller på att förändras i grunden. Ett riktat utskick har i dagarna gjorts till alla som varit med tidigare, men självfallet vill vi att fler skall vara med. Alla som klarar av att identifiera de fåglar vi har omkring oss vintertid, på läte och utseende, är välkomna att vara med. Som ny i projektet börjar du med att skapa en egen rutt att räkna: Du väljer ut 20 punkter i terrängen, varifrån du sedan räknar under exakt fem minuter på varje punkt. Därefter räknar man samma rutt vid samma datum och klockslag en, eller fem, gånger per vinter, även under kommande år. 

 

När alla räkningar från runt om i landets räknats samman får vi trender över hur det går för Sveriges vinterfåglar. Som till exempel för steglitsen, en art som ökat dramatiskt som häckfågel under lång tid och som nu också verkar börja övervintra i Sverige i allt större antal.

Varför inte kombinera nytta med nöje och lägga ut 20 punkter längs din favoritpromenad eller vid ett antal favoritskådarställen? Läs mer om metodiken här.