Du är här

Tack för i år - dags för Vinterfågelräkningen

måndag, december 21, 2020

Ut med 2020 och in med 2021!

Vi på Svensk Fågeltaxering vill tacka våra inventerare för alla fantastiska insatser under året. Trots att året varit så oerhört speciellt har protokollen flutit in i en strid ström så att vi fortsatt har kunnat följa hur det går för Sveriges fåglar på ett kraftfullt sätt. I många andra europeiska länder har motsvarande fågelinventeringar ställts in helt eller delvis, pga av de hårda restriktioner som gällt. Vi hoppas naturligtvis på ert fortsatta engagemang i våra systematiska räkningar av Sveriges fågelfauna.

Vi vill också passa på att påminna om vinterpunktrutterna som sedan ett par dagar är inne på sin huvudsakliga räkningsperiod (period 3). Den varar fram till 8 januari 2021. Om du ännu inte gör en vinterpunktrutt så är det kanske dags just denna vinter? I länkarna nedan kan Du läsa mer om vinterpunktrutterna och om hur du startar en punktrutt. Om du vinterinventerar sedan något eller några år tillbaka, blir nästa inventering extra värdefull.

Vinterpunktrutterna har med den pågående klimatuppvärmningen blivit ett allt viktigare system för att att följa hur fågelfaunan påverkas, inte bara under häckningstid utan också på vintern. Genom att göra en vinterpunktrutt gör du alltså en insats för övervakningen av Sveriges fåglar. Lika viktigt tycker vi det är att man får en extra god ursäkt att spendera några timmar ute i naturen och fokusera på något riktigt roligt - samtidigt som man gör en viktig insats. Varför inte ge års- eller kommunlistan en kickstart med en vinterpunktrutt någon av de första dagarna i januari?

Läs här om vinterpunktrutterna

Läs här om hur du startar en vinterpunktrutt (pdf; 160 KB, öppnas i nytt fönster) 

Till sist, från oss alla, till er alla

God Jul och Gott Nytt År!

Åke, Martin och Fredrik