Du är här

God Jul & Gott Nytt Fågelinventeringsår

torsdag, december 21, 2017

 

Vi på Svensk Fågeltaxering vill önska Sveriges alla nuvarande och blivande fågelinventerare det allra bästa inför de kommande helgerna! Förutom en stunds avkoppling och god samvaro hoppas vi att ni också får tid att göra en insats för fåglarna och den systematiska fågelövervakningen. Huvudperioden (period 3) för Vinterfågelräkningen har just startat och pågår fram till 8 januari. För några blir det 43 vintern i rad (!!) sedan starten 1975, för andra kanske den fjortonde eller blott den andra. Alla är lika viktiga! Vi hoppas också att det skall bli den första för en del av er. Du som ännu inte gör en vinterrutt, varför inte starta en i år?

Vinterfågelräkningen bygger på att man går, cyklar, skidar eller kör bil en runda i hemmatrakterna där man med fördel kan inkludera några favoritställen. Inventeraren väljer själv ut 20 punkter i terrängen, med 300–500 meter emellan punkterna. På varje punkt räknas alla fåglar som hörs och ses under exakt fem minuter per punkt. Mer info finns här på vår hemsida. Tips: att räkna någon av de första dagarna i januari är ett utmärkt sätt att dra igång det nya fågelåret på och ett extra kul sätt att påbörja sin årslista på. Lägg upp din inventering så att du gärna vill göra om den nästa år, för det är de upprepade räkningarna på exakt samma sätt som är projektets styrka.

Gör slag i saken och starta en vinterfågelrutt – du kommer inte bli besviken. Varje fågel räknas – i ordets alla bemärkelser!

Figuren nedan visar hur det gått för gråsparven i Sverige 1975-2015, enligt Svensk Fågeltaxerings Vinterfågelräkning. För att denna och många andra viktiga arttrender skall kunna ritas även i framtiden behövs nya inventerare - bli en av dem!

Till slut vill vi bara avsluta med att önska er alla God Jul & Gott Nytt Fågelinventeringsår!

Åke, Martin & Fredrik