Du är här

Dags för vinterpunktrutterna

tisdag, oktober 1, 2019

Det är väl kanske inte riktigt vad man vill höra men vintern är snart här! I alla fall i form av att Vinterpunktrutternas (Vinterfågelräkningen) första inventeringsperiod inleds lördag 5 oktober. På vinterpunktrutterna räknar vi vinterfåglar under 1-5 perioder per vinterhalvår.

Period 1: 5-25 oktober, Period 2: 10-30 november, Period 3: 19 december-8 januari, Period 4: 24 januari-13 februari, Period 5: 1-21 mars

En vinterpunktrutt består av 20 punkter som väljs av inventeraren själv och där man står stilla under exakt fem minuter och räknar alla fåglar man hör och ser. Man kan välja mellan att inventera alla perioder, inventera under huvudräkningsperioden kring jul och nyår (period 3) och period 5 i mars, eller enbart under period 3. Vår förhoppning är givetvis att alla ni som sedan tidigare inventerar en eller flera vinterrutter vill fortsätta att göra så även den kommande vintern. Vi hoppas också att du som ännu inte har en vinterrutt ska starta en sådan.

När det handlar om att starta upp nya rutter så blir vi glada för alla sådana, men allra helst önskar vi fler rutter i de delar av landet där antalet vinterrutter är få. Detta gäller i stora delar norra Sverige, men även västra delarna av Svealand och vissa delar av Götaland är inte så väl täckta av vinterrutter. Ta en titt på kartan nedan, som visar var det inventerades den senaste sammanställda vintern (2017/2018), så ser ni var behovet av nya rutter är störst, eller också hör ni bara av er till oss på fageltaxering[at]lu.se så berättar vi mer.

Läs mer om hur du startar upp en punktrutt här.